Váš milovaný vás prekvapil vysnívaným prstienkom. Môže sa začať plánovanie najdôležitejšieho a najvzácnejšieho dňa vo vašom živote. Veľa ľudí sa na prípravách snaží ušetriť. A nieje sa čo čudovať, nie je to žiadna lacná záležitosť a hlavne ak plánujete aj parádnu svadobnú cestu. Práve preto býva výber fotografa podceňovaný. Predsa strýko Martin má dobrý foťák, alebo kamarát vám to nafotí zadarmo.
Začínate plánovať svadbu, najväčšiu pozornosť venujete výberu šiat, vizáži, pozvánkam, výzdobe, kvetinám, torte… Predsa sa musíte cítiť a vyzerať ako princezná. Vybrali ste šaty, našli ste vhodný termín, miesto oslavy a obradu máte rezervované. Tento deň máte vysnívaný a už teraz viete, že to bude najkrajší deň vašeho života. Vidíte pyšný ženíchov pohľad, keď vás vidí prichádzať v dokonalých šatách a tá pozornosť a dojaté pohľady svadobných hostí. Svadbu plánujete pol roka, niekedy až dva roky dopredu. Tých 24 hodín ušlo ako nič, aj keď bolo všetko dokonalé. Kvietky zvädli. Šaty ste vrátili, alebo predali. A jediné, čo vám bude pripomínať túto krásu, a celú vašu námahu z príprav, sú práve fotografie.
A čo nebolo jasné na začiatku, je jasné pri pohľade na lacné fotky. A to je ten moment kedy neviete či sa smiať alebo plakať.
Na fotení ste síce ušetrili, ale jediné čo vám zostalo je kopa nekvalitných, tmavých, rozmazaných fotiek a ani jedna neni hodná vystavenia. A práve svadobné fotografie sú tie, ktoré sa už nedajú nafotiť druhý krát. A toto si naozaj málokto uvedomí.
Preto sa neoplatí výber fotografa podceniť – ak teda na konci nechcete byť sklamaní. Profesionálny fotografi majú skúsenosti, vlastnia a ovládajú profesionálnu techniku. Svadobné fotografie sú v konečnom dôsledku, okrem obrúčok, to jediné čo vám zostane.
Ja vám môžem len odporúčať- stretnite sa s fotografom osobne. Dôkladne si prezrite jeho portfólio a zistite si referencie od ľudí, ktorých už fotil. A ak na stretnutí medzi vami preskočí iskrička sympatie, a v jeho fotkách sa vidíte – je to váš človek. Dohodnite sa s ním skôr než vám niekto iný vyfúkne váš termín.